Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Juhlapukeutuminen on tapa kunnioittaa juhlijaa

Juhlapukeutuminen on tapa kunnioittaa juhlijaa

  • tehnyt
Nainen juhlapuvussa laulamassa

Juhlapukeutuminen on asia, joka on monelle ajankohtainen vähintään kerran – usein useammankin kerran – vuodessa. Juhliin pukeutuminen mietityttää myös monia, sillä aina ei ole ihan selvää, kuinka mihinkin juhlatilaisuuksiin tulisi pukeutua. Virallisimmissa juhlissa ovat käytössä pukukoodit, mutta rennompiin juhliin käyvät usein monenlaiset asut. Juhlapukeutumiseen on kuitenkin olemassa muutamia perussääntöjä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Niiden avulla selviää juhlista kuin juhlista!

Juhlapukeutuminen on asia, johon jokaisen juhlatilaisuuteen osallistuvan tulisi paneutua. Tilanteeseen sopimattoman asun käyttäminen voi olla jopa erittäin epäkohtelias ele juhlan sankaria kohtaan. Lisäksi on aina kohteliasta kunnioittaa juhlaa ja sen sankaria juhlallisella asulla.

Valitse asu tilaisuuden ja sään mukaan

Juhlapukeutumisessa tulisi ottaa huomioon tilaisuuden luonne – onko se rento vai virallinen, ja mikä juhla on kyseessä. Epäselvissä tilanteissa asiaa kannattaa kysyä juhlien järjestäjältä. Myös hiusten ja meikin tulisi olla tilaisuuden mukainen. liberty or death antaa vinkkejä myös niiden suhteen.

Juhlapukeutuminen tulee tehdä myös sään ja ympäristön mukaan. Esimerkiksi hautajaisissa voidaan kävellä pitkäkin matka hautausmaalla ja silloin piikkikorolliset kengät eivät ole vaihtoehto. Ulkojuhliin tulisi myös varustautua tarpeeksi lämpimillä vaatteilla, kuten juhlavalla takilla ja siihen sopiville huivilla ja hanskoilla. Kesällä kannattaa muistaa myös hattu ja aurinkolasit.

Juhlien pukukoodit

Monissa juhlakutsuissa saatetaan mainita pukukoodi. Pukukoodi viittaa usein miehen asuun ja naisen asun on oltava sen mukainen ja tyylinen. Yleisiä pukukoodeja ovat:

  • Juhlapuku: frakki tai tumma puku, naisilla juhlapuku
  • Frakki tai saketti: frakki tai saketti, naisilla juhlapuku
  • Smokki: smokki, naiselle iltapuku (ei häihin)
  • Tumma puku: tumma puku ja solmio, naisilla tilaisuudesta riippuva puku
  • Smart casual: epämuodollista juhlavampi, esimerkiksi kauluspaita ja farkut

Entä jos pukukoodia ei mainita?

Pukukoodit eivät ole aina kutsuissa mainittavia asioita. Tällöinkään juhliin ei voi kuitenkaan pukeutua miten vain, ellei ole täysin varma, että se on sopivaa. Esimerkiksi rentoihin grillijuhliin voi sopia millainen vaatetus tahansa, mutta vaikkapa syntymäpäiville ei. Juhlallisiin tilaisuuksiin on hyvä valita edes hieman tavallista juhlavammat vaatteet.

Pukukoodit eivät ole välttämättä mainittu myöskään siitä syystä, että juhlija olettaa, että kaikki osaavat pukeutua asianmukaisesti. Siksi onkin tärkeää muistaa muutama perussääntö. Esimerkiksi häissä naiset eivät saa käyttää valkoista mekkoa, eikä erityisen näyttävän juhlapuvunkaan käyttäminen ole kohteliasta morsianta kohtaan. Hautajaisissa taas tulisi pukeutua tummaan ja esimerkiksi kastejuhlassa juhlalliseen asuun.